Važno je zapamtiti da upotrebom antibiotika uništavamo prirodnu crevnu mikrofloru i ubijamo korisne bakterije, a to dovodi ne samo do takvih negativnih posledica kao što su alergije na hranu i crevni poremećaji, već i do slabljenja imunološkog sistema.
Šta je važno znati o antibioticima: Većina antibiotika deluje na infekciju u roku od nekoliko sati nakon uzimanja. Međutim, veoma je važno pratiti tok lečenja do kraja: postoji rizik da se infekcija vrati i postane otpornija na lek koji ste koristili. To znači da će biti potreban jači antibiotik.
Ako će neko iz vaše porodice uzimati antibiotike, vodite računa o njihovoj ishrani. Trebalo bi da sadrži što više proizvoda koji sadrže cink i selen, kao i vitamine A, E i C - svi oni imaju antifungalna svojstva.
Ako prirodne proizvode želite da koristite kao antibiotike, ne morate da idete daleko za njima - oni su možda već u vašoj kuhinji!
Ovi darovi prirode imaju visoka antibakterijska, antifungalna, antivirusna svojstva i sposobni su da zaštite ljudsko telo od štetnih bakterija. Evo 10 najboljih prirodnih antibiotika koje verovatno imate kod kuće!
PRIRODNI ANTIBIOTICI
- Beli luk
Beli luk je moćan prirodni antibiotik, aktivno se bori protiv bakterija poput stafilokoka, streptokoka i drugih. Tokom studija dokazano je da su se pacijenti koji su jeli beli luk svakodnevno rešili i zdravstvenih problema poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, alergija, zubobolje i srčanih bolesti. - Ren
Ova biljka ne samo da pomaže telu u borbi protiv infekcija, već i povećava aktivnost imunog sistema, efikasan je tretman za bolesti grla i gornjih disajnih puteva. Takođe je dokazano da redovna konzumacija rena može da ubije bakterije koje uzrokuju bolesti urinarnog trakta. - Voće i povrće sa visokim sadržajem vitamina C
Poznato je da vitamin C jača imuni sistem i poboljšava sposobnost tela da se bori protiv bolesti. Poznato je da ovaj vitamin poboljšava imunitet i pomaže telu da zaraste zmijske ugrize, razne bakterijske i virusne infekcije i zaraste rane. Vitamin C krije se u slatkoj hrani poput ribizle, pomorandže, limuna, kivija, jagoda, šljiva i lubenica. I povrću: paprika, luk, peršun, kupus, špargla, paradajz i spanać. - Med
Od davnina je med cenjen zbog svojih jedinstvenih lekovitih svojstava. Ljudi ga često nazivaju prirodnim antibiotikom. Ovaj proizvod ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna, antiinflamatorna, antioksidativna, antiseptička i zaceljujuća svojstva koja možete koristiti u svoju korist! - Cimet
Cimet ima dugu istoriju i začina i lekova, ali su njegova svojstva zaista jedinstvena! Brojne korisne supstance kojima je cimet zasićen mogu zaustaviti rast bakterija i gljivica, uključujući rod Kandida. Cimet je bogat antioksidantima. Takođe, začin blagotvorno deluje na pankreas, regulišući nivo šećera i insulina u krvi i najbolja prevencija dijabetesa. - Đumbir
Đumbir se tradicionalno koristi za lečenje prehlade i gripa, ali su njegova diuretička svojstva otkrivena relativno nedavno. Prema istraživanjima, đumbir pomaže u ubijanju virusa gripa i povećava sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcije.
Đumbir se preporučuje za prevenciju mučnine i povraćanja, bolesti kretanja, tokom trudnoće i tokom hemoterapije. Takođe, đumbir se široko koristi za probavne smetnje, za ublažavanje bolova kod osteoartritisa, pa čak i kao prirodna prevencija raka. - Eukaliptus
Eukaliptus se može koristiti kao lokalni antibiotik, jer ubija bakterije kada se nanese na kožu. Ova biljka se široko koristi kao ukusan i koristan aditiv za čaj u borbi protiv infekcija, u lečenju svih vrsta kašlja i kao efikasno antipiretičko sredstvo. Takođe, eukaliptus se smatra prirodnim antiseptikom koji ubija gljivice, bakterije i viruse. - Ehinaceja
Ova biljka sadrži supstance koje povećavaju aktivnost imunog sistema, ublažavaju bol, smanjuju upale i imaju antivirusno i antioksidativno dejstvo. Profesionalni herbalisti preporučuju upotrebu ehinaceje za lečenje infekcija urinarnog trakta, kandidijaze, upala uha, mikoze, sinusitisa, groznica i čak sporo zarastanje rana.
Prema istraživanjima, ekstrakt ehinaceje aktivno se bori protiv virusa herpesa, koristi se u borbi protiv prehlade i gripa, a takođe uništava bakterije kao što je Staphilococcus aureus. - Jabukovo sirće
Ovaj proizvod sadrži jabučnu kiselinu koja je poznata po svojim antivirusnim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Jabukovo sirće je smrtonosno za sve vrste mikroba koji napadaju usta i deluje poput sunđera, izvlačeći toksine i štetne mikroorganizme odatle. - Lovorov list
Lovorov list ima neverovatnu sposobnost suzbijanja ili uništavanja širokog spektra štetnih mikroba i gljivica, omogućavajući umnožavanje korisnih bakterija u našem telu.
Najbolja odbrana od bolesti je prevencija! Samo dodajte ovu hranu u svakodnevnu ishranu i budite sigurni da je vaše zdravlje sigurno. Podelite toplinu sa najmilijima i recite im o jednostavnom načinu ređeg posećivanja apoteka!